Aşırı sıcakların birçok sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Murat AĞIRTAŞ, özellikle 10.00 – 16.00 saatleri arasında 5 yaşından küçük çocukların, gebelerin, 65 yaş ve üzeri yaşlıların, şeker, kalp-damar, kronik solunum sistemi, karaciğer ve böbrek gibi kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananlar ile güneş ışınlarına direk maruz kalan sektörlerde çalışan kişilerin daha fazla risk altında olduğunu ve bu saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması gerektiğini, mecburen dışarı çıkacakların ise mutlaka güneş gözlüğü, şapka takmalarını ve bol sıvı alımına dikkat etmeleri gerektiğini dile getirdi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Murat AĞIRTAŞ “Uzun süre güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sıvı gıdalar almaya dikkat etmeliyiz. Direk gelen güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın etkileri arasında güneş çarpması, ciddi cilt yanıkları haricinde cilt kanseri riskini de taşımaktadır. Güneş çarpmasına maruz kalmanın başlıca belirtileri halsizlik, bitkinlik, bulantı, kusma, yoğun kalp çarpıntısı, baş ağrısı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında mutlaka acil servise başvurmaları hayati derecede önemlidir. Zaman zaman kişilerce masummuş gibi görülen güneş çarpması beyin ödemi ve ölüme kadar ilerleyebilecek sonuçlar doğurabilmektedir”
“Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-3 litre sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebze bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine süt, taze sıkılmış meyve suyu, ıhlamur veya kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda posalı sebze ve meyve tüketilmelidir. Aşırı soğuk ve buzlu içecekler mide kramplarına neden olabileceği için önerilmemekte, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden de kaçınılmalıdır. Sıcak havalarda çabuk bozulma riski olan et, yumurta, süt, balık gibi besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” dedi.
Vali Makas, Dünyasan Savunma Sanayi ve Sinerji Yüksek Teknoloji'yi ziyaret etti
5 VATANDAŞIMIZ HAKKA YÜRÜDÜ
STK’lar bizim için kıymetli
bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.
#
#
#
#